dania z włoską mozzarellą

dania z włoską mozzarellą

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

przepis na włoska pastę   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w takim razie wziąć kreatywny, dobry ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – rzeczywiście warto dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.